Circulaire ontmanteling IJsselhallen Zwolle

Als je Zwolle zegt, dan zeg je de IJsselhallen. Deze plek heeft een rijke historie waar vele evenementen hebben plaatsgevonden, van grote festivals als Fusion of Dance tot aan de bekende Veemarkt.

Over de toekomst van de IJsselhallen wordt al (tientallen) jaren gesproken. Maar anno 2024 is het doek definitief gevallen en zullen de IJsselhallen wijken voor woningbouw.

Officieel startsein

Op 8 februari werd, onder toeziend oog van de pers, betrokkene en belanghebbende, het officiële startsein gegeven voor de ontmanteling van de IJsselhallen. Wethoudster Gerdien Rots overhandigde op symbolische wijze de sleutel van de IJsselhallen aan Hans Scheffer. Aansluitend hierop vond de eerste ”sloophandeling” plaats.

Groene stadsbuurt

Het ontmantelen van de IJsselhallen is de eerste zichtbare stap richting de ontwikkeling van de ”Nieuwe Veemarkt”. Dit wordt de nieuwste groene stadsbuurt van Zwolle waar zo’n 750 woningen zullen worden gebouwd.

Circulaire partner

De gemeente Zwolle is de eigenaar van de IJsselhallen en de opdrachtgever voor deze werkzaamheden. Bij de aanbestedingsprocedure stond risicobeheersing, duurzaamheid en circulariteit hoog op de agenda. Na het opstellen van diverse plannen kwam Scheffer Groep uiteindelijk als beste uit de bus en zijn wij geselecteerd als aannemer voor de circulaire ontmanteling van de IJsselhallen.

Duurzame relatie

Uiteraard zijn we trots dat wij zo’n prestigieus project mogen uitvoeren en bijschrijven op ons cv. Nog trotser zijn wij op de duurzame relatie die wij hebben met de gemeente Zwolle. In de afgelopen jaren hebben wij al vele projecten tot een (circulair) succes doen slagen, zoals:

  • Combigebouw Centraal Station
  • Stilohallen
  • Voormalig Brandweerkazerne

Het bijzondere aan al deze projecten is dat dit alles behalve ”standaard” projecten zijn.

Duurzame werkwijze

De IJsselhallen worden op de meest duurzame wijze door ons ontmanteld. Letterlijk ieder onderdeel van het gebouw wordt handmatig ontkoppeld of uit elkaar gehaald. Door onze gedreven aanpak zijn wij in staat om circulaire successen te behalen, en de impact op het milieu tot een minimum te beperken.

Veel materialen die vrijkomen zullen direct worden hergebruikt, bijvoorbeeld: sandwichpanelen, technische installaties, systeemplafonds en isolatie.

Materialen die niet direct her te gebruiken zijn worden op locatie strikt gescheiden, deze stromen worden vervolgens stuk voor stuk hoogwaardig gerecycled om uiteindelijk de spreekwoordelijke cirkel weer rond te krijgen. Zo wordt het vrijkomende betonpuin op een specifieke fractie gebroken/gezeefd en weer toegepast bij de productie van nieuw beton.

Klimaatneutraal

Scheffer Groep werkt CO2 neutraal. Dit doen wij onder andere door het gebruik van elektrisch materieel, de schoonste verbrandingsmotoren (Stage V/Euro 6) en het gebruik van klimaatneutrale brandstoffen waarmee we uitstoot reduceren én volledig compenseren.

Voor deze compensatie ontvangen wij jaarlijks een officieel certificaat, lees ook: Voor het zevende jaar op rij CO2 neutraal! – Scheffer Groep

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?
Neem contact met ons op!

Laat hiernaast uw vraag achter via het contactformulier. Of neem contact met ons op via telefoonnummer 038 376 22 22.