Home > Projecten > Circulaire ontmanteling IJsselhallen Zwolle
Circulaire ontmanteling IJsselhallen Zwolle
Als je Zwolle zegt, dan zeg je de IJsselhallen. Deze plek heeft een rijke historie waar vele evenementen hebben plaatsgevonden, van grote festivals als Fusion of Dance tot aan de bekende Veemarkt.
Over de toekomst van de IJsselhallen wordt al (tientallen) jaren gesproken. Maar anno 2024 is het doek definitief gevallen en zullen de IJsselhallen wijken voor woningbouw.
Officieel startsein
Op 8 februari werd, onder toeziend oog van de pers, betrokkene en belanghebbende, het officiële startsein gegeven voor de ontmanteling van de IJsselhallen. Wethoudster Gerdien Rots overhandigde op symbolische wijze de sleutel van de IJsselhallen aan Hans Scheffer. Aansluitend hierop vond de eerste ”sloophandeling” plaats.
Groene stadsbuurt
Het ontmantelen van de IJsselhallen is de eerste zichtbare stap richting de ontwikkeling van de ”Nieuwe Veemarkt”. Dit wordt de nieuwste groene stadsbuurt van Zwolle waar zo’n 750 woningen zullen worden gebouwd.
Circulaire partner
De gemeente Zwolle is de eigenaar van de IJsselhallen en de opdrachtgever voor deze werkzaamheden. Bij de aanbestedingsprocedure stond risicobeheersing, duurzaamheid en circulariteit hoog op de agenda. Na het opstellen van diverse plannen kwam Scheffer Groep uiteindelijk als beste uit de bus en zijn wij geselecteerd als aannemer voor de circulaire ontmanteling van de IJsselhallen.
Duurzame relatie
Uiteraard zijn we trots dat wij zo’n prestigieus project mogen uitvoeren en bijschrijven op ons cv. Nog trotser zijn wij op de duurzame relatie die wij hebben met de gemeente Zwolle. In de afgelopen jaren hebben wij al vele projecten tot een (circulair) succes doen slagen, zoals:
Combigebouw Centraal Station
Stilohallen
Voormalig Brandweerkazerne
Diverse schoolgebouwen
Het bijzondere aan al deze projecten is dat dit alles behalve ”standaard” projecten zijn.
Duurzame werkwijze
De IJsselhallen worden op de meest duurzame wijze door ons ontmanteld. Letterlijk ieder onderdeel van het gebouw wordt handmatig ontkoppeld of uit elkaar gehaald. Door onze gedreven aanpak zijn wij in staat om circulaire successen te behalen, en de impact op het milieu tot een minimum te beperken.
Veel materialen die vrijkomen zullen direct worden hergebruikt, bijvoorbeeld: sandwichpanelen, technische installaties, systeemplafonds en isolatie.
Materialen die niet direct her te gebruiken zijn worden op locatie strikt gescheiden, deze stromen worden vervolgens stuk voor stuk hoogwaardig gerecycled om uiteindelijk de spreekwoordelijke cirkel weer rond te krijgen. Zo wordt het vrijkomende betonpuin op een specifieke fractie gebroken/gezeefd en weer toegepast bij de productie van nieuw beton.
Actief omgevingsmanagement
Het verdwijnen van De IJsselhallen zorgt voor veel (emotionele) impact op alle Zwollenaren. Maar als buurtbewoner ben je ook graag op de hoogte van wat er speelt en er komen gaat gedurende de ontmanteling. Middels een speciale app waar buurtbewoners zich kunnen aanmelden worden gedurende het werk updates rondgestuurd. Daarnaast kregen buurbewoners (en andere belangstellende) de gelegenheid om een allerlaatste kijkje achter de schermen te nemen, dit moment is door meerdere media vastgelegd.
Na demonteren volgt de machinale sloop
Nu het gebouw van binnen nagenoeg volledig is ontleed is het tijd voor de machinale sloop. Betekend dat dan dat alles klakkeloos in elkaar wordt gedrukt en wordt afgevoerd? Nee, zeker niet! De machinale sloop gebeurd met uiterste precisie, zodat ook hier alle vrijkomende materialen strik worden gescheiden om hoogwaardig te worden gerecycled. Daarnaast bestaat de IJsselhallen uit meerdere constructies, zowel van staal als van hout. Deze constructies worden met zorg gedemonteerd, opgeslagen en elders opnieuw toegepast. Zo wordt de houten constructie van de zogenaamde ‘Meerhal’ in Moerdijk weer opgebouwd. Hoe mooi is dat?
Klimaatneutraal
Scheffer Groep werkt CO2 neutraal. Dit doen wij onder andere door het gebruik van elektrisch materieel, de schoonste verbrandingsmotoren (Stage V/Euro 6) en het gebruik van klimaatneutrale brandstoffen waarmee we uitstoot reduceren én volledig compenseren.